Valitse sivu

”No, siihen tuli sitten kaikenlaista väliin ja hyvät aikomukset unohtuivat”. Koska arki vie ja elämä yllättää. Mutta miksi näin käy ja miten voisit välttää yleisimmät sudenkuopat tavoitellessasi parempaa hyvinvointia ja hyvää energiaa?

Usein hyvät ja viisaat lupaukset itselle tehdään nopeasti eikä ihan riittävästi pysähdytä miettimään mitä itselle annettujen lupausten lunastaminen tarkoittaa erilaisissa arjen tilanteissa. Kun tulikin se kiireinen projekti, lapsi sairastui, pomo ja itseasiassa koko tiimi vaihtui tai aviopuolison työmatka piteni tunnilla. Kokemukseni mukaan toimintaympäristön jatkuva tarkastelu oman hyvinvoinnin näkökulmasta on ykkösprioriteettien joukossa. Koska se ei todennäköisesti ole enää ollenkaan sama kuin sillä hetkellä, jolloin lupasit itsellesi tehdä lyhyempää päivää tai käydä kaksi kertaa viikossa metsäkävelyllä. Seuraavat kysymykset voivat auttaa sinua tunnistamaan tämän hetkisen tilanteen ja miettimään hyviä valintoja, jotka istuvat ja solahtavat tähän arkeen:

  • Mitä hyvinvointia vahvistavia asioita tunnistat juuri nyt ympäristössäsi?
  • Mitä hyvinvointia haastavia asioita tunnistat juuri nyt ympäristössäsi? Mitkä näistä asioista ovat sinun vaikutuspiirissäsi?
  • Millaisia valintoja voit tehdä muuttamatta ympäristöäsi? Mikä on pienin hyvinvointiasi tukeva teko, jonka voit tehdä joka tapauksessa?
  • Miten voit muokata ympäristöäsi niin että se tukee sinulle hyvien valintojen tekemistä?

Tietoista tarkastelua on hyvä tehdä jatkuvasti ja valintoja oman itsen ja hyvinvoinnin eteen saakin tehdä joka päivä uudelleen. Jospa aamun aloittaisikin kysymyksellä: ”Mitä valintoja voin tehdä tänään, jotta hyvinvointini vahvistuu?”.

Toinen asia joka on hyvä ottaa tarkasteluun on omien lupausten suuruus ja kertarysäykset. Oikeasti pystymme tekemään vain hyvin pieniä pysyviä muutoksia ja niidenkin juurtuminen uudeksi tavaksi kestää kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Ja toisaalta juuri niiden pienen pienten muutosten vaikutukset voivatkin olla isoja ja pikkuhiljaa vääjäämättä johtavat hyvään lopputulemaan. Ajatelleenpa vaikka että haluat vahvistaa palautumistasi ja päätät että tästä päivästä lähtien menet tuntia aiemmin nukkumaan. Pian saatat huomata, että tunnin nipistäminen illasta nukkumiseen tuo isoja muutoshaasteita myös muihin iltapuuhiin ja niin se arki sitten vei mukanaan ja hyvä aikomus vesittyy siihen, että illassa nyt vaan on kaikenlaista pakollista. Mitäpä jos aloittaisit sillä, että aikaistat nukkumaanmenoa ensin 10 tai 15 minuuttia? Ja ehkäpä samalla tarkastelisit mitkä asiat illassa ovat oikeasti pakollisia ja mistä voisi pikkuhiljaa luopua?

Viimeisenä vaan ei suinkaan vähäisempänä asiana on omien lupausten tärkeysaste itselle. Ennenkuin lähtee viemään omaa lupausta arkeen on hyvä pysähtyä hetkeksi seuraavien kysymysten äärelle:

Miksi lupaus on itselle merkityksellinen ja mitä hyvää sen toteutumisesta seuraa? Ja jos vielä miettii askeleen pidemmälle niin miksi tämä hyvä on sinulle merkityksellinen ja tärkeä? Merkityksellisyys on yksi sisäisen motivaation rakennusaine ja vain sisäisellä motivaatiolla varustettuina kykenmme pysyviin muutoksiin. Jos lupauksesi olisi vaikka pienten omien hetkien ottaminen päivään niin miksi lupaus on sinulle merkityksellinen? Mitä hyvää siitä seuraa sinulle? Joskus merkityksellisyyden tunnistaminen voi tarkoittaa elämän tarkastelua hieman pidemmällä aikajanalla. Jos nyt tässä hetkessä alat vahvistaa palautumistasi niin mitä se tuo tullessaan vaikkapa 10 vuoden päästä?

Joskus yksi pieni lupaus voi olla osa jotakin kokonaisuutta. Esimerkiksi palautumisen vahvistaminen edesauttaa sitä että hyvä fyysinen kunto säilyy ja vahvistuu ja 10 vuoden päästä jaksaa edelleen hyökätä sählykentällä tai kiivetä lempitunturin päälle. Pienten lupausten lunastaminen mahdollistaa jonkin itselle merkityksellisen toteutumisen tai jatkumisen. Kun lupaus on itselle riittävän merkityksellinen se kestää paremmin myös silloin kun arki vie ja elämä yllättää.

Ja vaikka arki sitten veisi ja elämä yllättäisi on hyvä muistaa armollisuus ja myötätunto itse kohtaan. Aina voi tehdä hyvän valinnan uudelleen. Kunhan vain hetkeksi malttaa pysähtyä ja tarkastella miten kävi ja miten omia lupauksia tai valintoja voisi hienosäätää pysyvämmiksi.

Share This